28. 4. 2008

Vegetariánstvo


Vegetariánstvo (z lat. vegetus a vegetare čo slovensky znamená oživiť) je životný štýl zameraný na starostlivosť o zdravie, výživou, abstinenciou, nefajčením, pohybom, telesnou hygienou i psychohygienou. Vegetariánstvo vo svojej podstate kombinuje nielen životosprávu ale aj úctu k zvieratám a ich právam.

Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu a nekonzumujú všetky produkty z mŕtvych zvierat ako vnútornosti, kaviár a želatína. Zo živočíšnych produktov obyčajne iba mlieko, syry (nie syry s obsahom syridiel vyrobených zo žalúdka), jogurty a vajcia. Často sú proti používaniu živočíšnych produktov ako koža, kožušina, hodváb, vlna, perie a produktov testovaných na zvieratách.  

Základne druhy vegetariánstva:
Lakto-ovo vegetariánstvo (v Indii tiež hovorovo nazývané eggitariánstvo) — lakto-ovo vegetariáni nejedia mäso, ale konzumujú mliečne výrobky a vajcia (často iba vajcia voľne chovanej hydiny); v súčasnosti ide o najrozšírenejšiu formu v západnom svete.
Lakto vegetariánstvo — lakto vegetariáni nejedia mäso ani vajcia, ale konzumujú mliečne výrobky; väčšina vegetariánov v Indii a v antických krajinách (Pytagorejci), sú alebo boli lakto vegetariáni.
Ovo vegetariánstvo — ovo vegetariáni nejedia mäso ani mliečne výrobky, ale jedia vajcia.
Vegánstvo — vegáni nejedia žiadne živočíšne produkty vrátane vajec, mlieka, syru, medu alebo materského mlieka, ktoré nekonzumujú iba prísni vegáni.
Frutariánstvo je spôsob stravovania, keď ovocie, orechy, semená, a iné plody môžu byť zbierané iba pri nezranení rastliny. Niektorí frutariáni jedia iba plody, ktoré samostatne spadli z rastliny. Frutariáni bežne jedia strukoviny, paradajky, uhorky, dyne, ale odmietajú zemiaky alebo špenát.
Vitariánstvo akceptuje iba jedlo, väčšinou vegánské, ktoré nie je varené pri vysokej teplote. Vitariáni argumentujú tým, že varenie ničí enzýmy a výživnú časť rastliny.
Surové vegánstvo používa iba čerstvé ovocie, zeleninu, orechy a semená.
Makrobiotika je strava, ktorá sa skládá hlavne z celých zŕn a fazule, a je bežne spirituálne založená podobne ako frutariánstvo.
Prírodná hygiena väčšinou schvaľuje rovnaké stravovanie ako surové vegánstvo.
     
S etickými dôvodmi úzko súvisia aj tie filozofické. Ide hlavne o prejav sympatií a spolupatričnosti so zvieratami s ohľadom na ich práva. Preto sú vegetariáni presvedčení že nemajú žiadne právo zabíjať a konzumovať zvieratá.Konzumovanie živočíšnych produktov a chov zvierat má za následky obrovské znečistenie a s ním spojené ekologické problémy. S nárastom populácie priamo súvisí aj zvyšovanie zdrojov potravy. Veľký dopyt po zvieracích produktoch má za príčinu zvyšovanie ich chovu. Pre zvieratá sa vytvárajú plochy, vačšinou na úkor lesa, ktoré sa znečištujú a podliehajú erózií. Taktiež sa veľká časť pestovaných potravín (napr. obilie) používa na vykrmovanie zvierat na úkor ľudí.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára