29. 4. 2008

Čo je to láska?

Čo je to vlastne láska? Tuto otázku si ľudia kladu odjakživa. Sú to len chemické procesy prebiehajúce v našom tele ovplyvňované nervovým systémom a mozgovou činnosťou? Alebo je to niečo nadpozemské, nepochopiteľné, nevysvetliteľné ovplyvňované našou dušou, srdcom? Tato otázka trápi mnohých odborníkov zo všetkých oblasti vedy. Ale nikoho sa tato otázka nedotýka viac, ako človeka sklamaného láskou. Poďme sa teda spoločne pokúsiť aspoň priblížiť k odpovedi. K odpovedi, ktorá zo všeobecného hľadiska možno ani neexistuje. A keby sme ju aj našli, myslím, že by nebola postačujúca pre všetkých. Skúsiť to však môžeme.
Takže, čo je to láska?

Nie je to len slovo a taktiež ani jeden cit. Je to niečo omnoho obšírnejšie a väčšie. Láska je niečo takých veľkých rozmerov, že si to ani nedokážeme predstaviť. Láska je začiatok aj koniec, priateľ aj nepriateľ, spoluhráč aj protihráč. Všetko od nej závisí, všetko sa točí okolo nej. Napriek tomu sú ľudia, ktorí v ňu neveria.
Je všetko len o viere?

Každý človek verí v niečo iné, uznáva iné hodnoty, no napriek tomu všetkých spája viera v jednu jedinú vec a tou je láska. Na každého človeka ma láska úplne iný dopad a vplyv. Niekoho zasiahne viac a niekoho zas menej. Niekto v ňu neverí a niekto pre ňu dokáže zabiť. Nikto nedokáže vysvetliť, čo to láska je. Nikto a nikdy. Láska je večná. Aj preto je už od nepamäti inšpiráciou pre básnikov, maliarov, spisovateľov, hudobníkov a iných umelcov. Pre niektorých ľudí je láska zdrojom všetkého. Pre iných zas iba bezvýznamné slovo. Je veľkou chybou snažiť sa zistiť, čo láska znamená pre ľudstvo, podstatou je aby si každý, kto hľadá odpoveď, polozil otázku: „ Čo znamená láska pre mňa? “ To je jediná správna cesta. S láskou sa rodíme a tak ako sa vyvíjame a rastieme, rozvíja sa v nás aj láska. Ona ovplyvňuje nás a mi ovplyvňujeme ju. Je to večný kolobeh.

Láska nás robí ľuďmi, akými sme. Optimistov a pesimistov, ale hlavne romantikov. Čo to vlastne znamená Romantik? Odpoveď pozná každý, no každý tú svoju. Skúste sa spýtať na ulici niekoľkých ľudí, no nikto neodpovie rovnako. Prečo? Skúsil som nájsť vysvetlenie tohto pojmu aj v slovníku. Píše sa tam : „ Romantik je romanticky človek; rojko; fantasta.“ Je toto podľa vás nejaké vysvetlenie? Stačí vám to? Mne teda nie. Tieto dve slova vyjadrujúce povahové vlastnosti človeka sú tou odpoveďou? Tou mojou teda nie, snáď iba z malej časti. Podľa mňa je romantik človek, pre ktorého znamená láska všetko. Pre ktorého je viera v lásku, tou najväčšou vierou. Ktorý žije láskou a pre lásku.

Pre niekoho znamená všetko, pre niekoho nič. Keď sa povie slovo láska, každý si predstaví niečo iné, ale všetci ju poznáme rovnako. Každý z nás raz miloval, no možno mu jeho city neboli opätované. Každý raz zablúdil pohladom na niekoho iného, ale čo je ozaj láska? Je to túžba alebo cit? Prečo nečakane mizne a prichádza? Prečo nikdy nikto nevie či je pravá? Láska je ako vtáča. Kým dospeje prelieta po mnohých krajoch a spozná mnohé ine vtáčatá. Raz sa usadí a postaví si vlastné hniezdo so svojim partnerom, no keď vietor sfúkne toto hniezdo postaví si nové na lepšom mieste a oveľa pevnejšie ako predtým. Láska je ako čokoláda. Raz je sladká a rozplýva sa na jazyku, inokedy horká. O tom je láska. Každý neúspech, nie len v láske by mal človeka poučiť. Keby nebola láska nežila by som ani ja a ani ty, čo si práve čítaš tieto riadky... Stačí len kúsok lásky a rozkvitne kvet, z kvetu zahrada a zo zahrady raj. Láska sa nedá kúpiť ani predať, láska sa nedá hľadať. Láska musí prísť sama, musí byť úprimná a nesmie byť falošná. Cez pravú lásku musíš vidieť viac než cez ten najpriezračnejší potok. Čo si dnes vlastne ľudia cenia??? Rodinu? Peniaze? Zdravie? Lásku? Alebo len samých seba? Na toto asi niet odpoveď, ale aspoň už viem čo je láska... Láska je choroba, ktorá sa nedá vyliečiť. Láska je začiatok všetkých veľkých činov. Láska je ako otvorená fľaša sódy, vyprchá rýchlejšie ako sa možeme napiť. Láska je ako labyrint, kto tam vkročí už nenájde cestu späť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára