29. 4. 2008

Správna diéta


Pite, ale nie hocičo!
Koľko ste dnes vypili vody? Nie džúsu, malinoviek a koly, ale obyčajnej vody. Sotva dve deci, však? To by ste mali napraviť. Dostatok pramenistej vody je základom pre krásnu pleť a zdravé orgány. Čo sa týka kávy, kofeínové nápoje sa vo všeobecnosti neodporúčajú ako súčasť zdravého spôsobu života. Podľa odborníka na výživu MUDr. Igora Bukovského si môžete dopriať dve šálky denne, ak však netrpíte žalúdočnými ťažkosťami alebo vysokým krvným tlakom: „Lepšie však je zvyknúť si na zelený čaj, ktorý má asi 2- až 5-násobne silnejší antioxidačný účinok ako káva alebo čierny čaj,“ vraví doktor Bukovský a zároveň ponúka riešenie silným kávičkárom: „Vždy, keď je to možné, nahraďte kofeín prechádzkou, krátkym strečingom, pohárom studenej vody či pomarančového džúsu alebo vybehnite pár poschodí na iné oddelenie vo firme.“

Cvičiť sa musí!
Ak vám niekto navráva, že trvalo schudnete bez pohybu, klame! Nájdite si pohyb, ktorý je vám blízky. Tanec, prechádzky so psom, naháňačky s deťmi, vybehnutie po schodoch, hocičo, čo dostane vaše srdce do vyšších otáčok. Najskôr stačí niekoľko minút denne a potom si postupne pridávajte vyššie ciele.

Ak sladkosti, tak kvalitné!
Ak telu odopierate určitý druh potravy, po čase si ho začne žiadať dvojnásobne. Opäť MUDr. Igor Bukovský: „Nie je dobré celkom zavrhovať sladkosti, vedie to k zlyhaniu. Niekedy postačí banán, inokedy sušené ovocie či lyžička medu. Ak vás však upokojí jedine čokoláda, jedzte iba horkú a kvalitnú. Bude vám stačiť malý kúsok, ktorý si v ústach vychutnajte čo najdlhšie a potom si dajte pepermintovú žuvačku alebo si umyte zuby. Odstránite z jazyka ten mámivý signál do mozgu „Jaj, to bolo dobré, daj si ešte!“

Navštívte bioobchod!
To by ste neverili, koľko úžasných potravín v takom bioobchode nájdete. Takmer všetko, čo ste doteraz spomedzi potravín milovali, sa dá nahradiť niečím zdravším a rovnako chutným. Ak vo svojom okolí podobný obchod nemáte, stačí, ak sa pri bežnom nákupe poobzeráte po potravinách s nižším obsahom cukru, tuku a chemických prísad.

Nájdite si nové hobby!
Obyčajné lúštenie sudoku dokáže odviesť myšlienky od jedla. Nájdite si hocijakú činnosť, ktorá vám vo voľnej chvíli nedovolí bezhlavo vyjedať chladničku.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára