3. 5. 2008

Pivo


Jedným z nápojov, ktorý si získal ctiteľov nielen u nás, ale na celom svete už niekoľko storočí, je pivo. Má svoju históriu a je spoločným dielom viacerých národov, z ktorých sa niektoré ani nezapísali do dejín. Na zdokonalení spôsobu výroby piva sa podieľalo mnoho generácií. Im vďačíme za všetky tie rôznorodé druhy piva, ale najmä za to, že sa dodnes zachovalo umenie pripravovať z jačmeňa a chmeľu výborný občerstvujúci nápoj a jeho výroba dosiahla taký stupeň dokonalosti.

Každý z nás má tú svoju obľúbenú značku piva, niekto rád pije desiatku, iný jedenástku, či dvanástku, svetlé alebo tmavé, ale okrem klasických pív sa vyrábajú aj diabetické a nealkoholické pivá.

Aby sme mohli pivo považovať za nezávadné, musí mať určité chemické a fyzikálne vlastnosti, ktoré sú dané normou a kontrolujú sa chemickými rozbormi, alebo zmyslovými skúškami, tzv. degustáciami. A aby malo pivo tú správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie a správne podávanie, pretože je citlivé na tepelné výkyvy. Ozaj, viete, akú má mať mať pivo penivosť?

Už mnoho rokov sa vedú spory o tom, či je pivo užitočné. Veď z hľadiska výživnej hodnoty ho môžeme kľudne považovať za plnoprávnu potravinu. Oboznámte sa s niekoľkými informáciami o vplyve piva na ľudský organizmus.

Slovenské pivovary vyrobili v prvej polovici roku 1999 2,083 miliónov hektolitrov piva, čo je o 90 tisíc hektolitrov - teda približne o štyri percentá menej ako za to isté obdobie v roku 1998, kedy predstavovala strata rekordných pol miliardy korún.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára