28. 5. 2008

emo podľa denníka SME:::

„Môj syn je asi chorý. Chodí v čiernom, maľuje si nechty a stále má depresie. Keď som ho chcela vziať k psychológovi, povedal mi, že patrí k emo a súčasťou tohto štýlu je prezentovanie svojich emócií,“ píše v jednom z internetových blogov matka, ktorej syn vyznáva emo. A zďaleka nie je jediná, ktorá správanie a štýl obliekania svojho syna nedokázala hneď odhadnúť.

Kde sa emo vzal

Emo je americký slangový výraz označujúci hudobný žáner – emotion hardcore a punk, teda tvrdší štýl hudby. Napriek tomu, že existuje už od 80. rokov, začal byť populárny až začiatkom druhého milénia.

Medzi prvé kapely, ktoré sa začali nálepkovať štýlom emo, patrí Rites of Spring. V roku 1985 ich tak označili fanúšikovia. Údajne podľa prejavených emócií na pódiu.

Dnes má emo širší význam. Je skratkou slova emotional, čo znamená emotívny. A taký je aj životný štýl mladých ľudí, ktorí sa svoje emócie neboja dať najavo.

Najznámejší je Konrád

Na Slovensku sa emo štýl medzi mladých ľudí dostal aj vďaka nemeckej kapele Tokio Hotel. Jej líder, sedemnásťročný Bill, nosí dlhé vlasy, maľuje sa a vyzerá skôr ako pokazená bábika, ktorej ťažko určiť pohlavie.

A práve tento znak je pre emo veľmi charakteristický – na prvý pohľad nie je vždy jasné, či ide o chlapca, alebo dievča.

Biela, čierna a červená sú najčastejšie farby, ktoré k štýlu patria. Biela znamená radosť, červená lásku a čierna smútok či nostalgiu. Ďalšie charakteristiky, ktoré k emo patria, sú piercing, tetovania, košele, vyššie tenisky a, samozrejme, oči namaľované načierno.

Momentálne najznámejším emo predstaviteľom sa na Slovensku stal Martin Konrád (16), ktorý bol finalistom tretej série SuperStar. „Tento štýl som vyznával aj pred SuperStar, ale môj imidž táto súťaž ešte podčiarkla,“ hovorí Konrád a dodáva: „páči sa mi hudba neopunku a k nej emo imidž bezpochyby patrí.“

Konrád hovorí, že má vo svojom okolí mnoho kamarátov, ktorí sa obliekajú a maľujú rovnako ako on, ale „profesorom v škole sa to nepáči. Ja si síce nemaľujem nechty, ale oči áno.“

Emo pohltil celú Európu

Spevák Tomáš Palonder žil posledné dva roky v anglickom meste Leeds. Hovorí, že kultúra emo Angličanov pohltila. „Najmä tinedžeri to berú príliš vážne. Všetci chodia takmer rovnako oblečení a namaľovaní. Stretávajú sa v rôznych kluboch a diskutujú najmä o hudbe.“

Preto emo kapely My Bloody Valentine, Misfits či My Chemical Romance sa vďaka veľkej podpore anglických fanúšikov držia na popredných priečkach britských hitparád.

„Tieto kapely hrajú hlavne komerčné televízie a rádia,“ hovorí Palonder a dodáva: „napriek tomu, že brit pop je stále najhranejší, emo ho veľmi rýchlo dobieha.“

Podobne je na tom aj Česká republika, kde sa emo deti pravidelne stretávajú v kluboch, majú vlastný funklub a pravidelné stretnutia na Václavskom námestí. „Môjmu synovi je tento štýl blízky. Ma rád takzvané emo kapely a ich imidž,“ hovorí spevák Miro Žbirka, ktorý v Česku žije už mnoho rokov.

A to, že aj poprockový spevák sa vyzná v emo kapelách, svedčí o tom, že tento štýl je v Česku veľmi populárny. „Poznám americké emo kapely, napr. 30 Seconds to Mars a v Česku je známa skupina Mandrage,“ hovorí Žbirka, podľa ktorého je jedno, aký štýl kapely presadzujú, „dôležitý je nápad a pesnička,“ dodáva.

Ťažko dnes odhadnúť, či sa emo stane takým silným štýlom, ako je rock, pop či hip-hop. Jedno je však isté už teraz, keďže je u nás len v plienkach, má dosť silnú fanúšikovskú podporu.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára