7. 5. 2008

Čokoláda

Fámy o tom, ako čokoláda negatívne vplýva na pleť, cholesterol a vôbec, že nepatrí do zdravého jedálnička, sú definitívne vyvrátené. Skupina vedcov okolo doktora Normana Hollenberga z Harvardskej univerzity totiž zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie.

Výskum sa sústredil na obyvateľov súostrovia San Blas v Paname, indiánov z kmeňa Kuna, u ktorých sa nezistili problémy s krvným tlakom, všetci ho mali v normále a tešili sa pevnému zdraviu. Ich príbuzní, ktorí sa predčasom presťahovali do hlavného mesta, boli nútení zmeniť stravovacie návyky a prispôsobiť ich životu vo veľkomeste. Začali mať problémy s krvným tlakom, ktorý mal tendenciu sa zvyšovať. Hollenberg a jeho spolupracovníci sa rozhodli hľadať príčinu a výsledok ich bádania je viac ako prekvapivý. V rodnej osade indiáni bežne konzumovali kakaové bôby, plody bohaté na flavonoidy. Výskumy potvrdli, že práve táto látka obsiahnutá v kakau a teda aj v tmavej čokoláde napomáha udržiavať krvný tlak v normále.

Toto zistenie zaujalo talianskych vedcov natoľko, že sa rozhodli overiť si ho v praxi. Dvadsať pacientov trpiacich hypertenziou po dobu pätnástich dní konzumovalo pod lekárskym dohľadom primerané množstvo čokolády. Výsledok? U všetkých bol zaznamenaný nielen znížený krvný tlak, ale aj pokles hladiny cholesterolu v krvi.

Podobný výskum sa následne konal aj v USA. Americkí vedci pridali čokoláde ďalšiu hviezdičku – zistili, že ľudia, ktorí si pochutnávajú na kakaových sladkostiach, žijú v priemere o rok dlhšie ako tí, ktorí tak nečinia. A azda ani netreba pripomínať, že chuť a vôňa celosvetovo obľúbenej tmavej lahôdky má priaznivé účinky aj na psychiku.

Staré známe „Všetkého veľa škodí“ však platí aj v t ostatných, energeticky bohatých potravín, aby sa predišlo nežiaducej nadváhe, či dokonca obezite. Zároveň treba spomenúť i fakt, že zdraviu prospešné účinky má len čokoláda, v ktorej zložení nechýba kakaové maslo. A práve túto ingredienciu by ste v bielej, alebo menej kvalitnej tmavej čokoláde hľadali len márne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára